18 Şubat 2013 Pazartesi
Çocuklarımıza Sahabe-i Kiramı Öğretmeliyiz 2 ..
Selamun Aleyküm ve Rahmetullahu Ve Berakatühü
Eğitimde eğer öğretici yeterli donanıma sahip değil ise karşısında ki yeterli seviye de faydalı olamaz. Bunun için çocuklarımıza eğer bir şeyler öğretip ona faydalı olabilmek istiyorsak öncelikle eğiticinin kendisini geliştirmesi gerekir. Kendini bir çok konuda belli bir donanıma sahip konuma getirmelidir. Özellikle İslami konularda bu hassasiyet en yüksek seviye de olmalı. Çünkü yapılan yanlışlıklar kişiyi ya da çocuğu İslam a yaklaştırmak yerine onu daha çok soğutmaya neden olabiliyor.
Daha 2 3 yaşlarda ki çocuğun kendine en çok örnek aldığı kişiler anne ve babalardır. Onun dünyası sizsinizdir. Size bağlıdır. Dikkat ederseniz sizin yaptıklarınızı yapmaya çalışırlar. Bir de o yaşta ki çocuklarda taklidi iman durumu vardır ki buna şöyle bir misal verelim ; Evde eğer çocuk sizin namaz kıldığınızı görüyorsa bir müddet sonra yanınıza gelip sizinle birlikte yatıp kalkmaya başlar. Sadece sözde kalmayıp uygulamaya geçen her davranış çok daha etkilidir. Bu yüzden eğer çocuğa bir şey öğretmeye çalışıyorsanız lütfen siz de o özellikler bulunsun ki çocukta aklına yatmayacak bir durum oluşmasın.
Ebeveynlerin en önemli sorunu çoğu İslami konu da olduğu gibi bu konu da yetersiz olması. Ki Peygamber Efendimiz (S.A.v) den sonra örnek alabileceğimiz değerli insanlardır Sahabe – i Kiram…
Kur’an dan bir ayet…
“Muhammed, Allah’ın Resûl’üdür. Onunla beraber bulunanlar da kâfirlere karşı şiddetli, kendi aralarında ise pek merhametlidirler. Sen onların rükû ve secde ettiklerini görürsün. Onlar, Allah’ın lütfunu ve rızasını ararlar. Yüzlerinde ise secde izi vardır. Onların Tevrat’taki vasfı budur. İncil’deki vasıfları ise şöyledir: Onlar filizini çıkarmış, sonra gitgide kuvvet bulmuş, kalınlaşmış ve gövdesi üzerinde yükselmiş bir ekine benzer ki, ekincilerin pek hoşuna gider. Allah’ın onları böylece çoğaltıp kuvvetlendirmesi, kâfirleri öfkeye boğmak içindir. Onlardan iman eden ve güzel işler yapanlara Allah mağfiret ve büyük bir mükâfat vaat etmiştir.”[1]
"İnsanların en hayırlıları, benim şu içinde bulunduğum asırda yaşayanlardır. (Ak Çağ bu aydınlık çağdır) sonra onların peşinden gelenler (tâbiîn), daha sonra da onların peşinden gelenler ( tâbiîn). Onlardan sonra (kötü) bir nesil gelecek. Birinin şehadeti yeminini, yemini de şehadetini geçecektir."[2]
Ebeveynler önce kendi değer verecek öncelikle kendisini bunu gönülden isteyecek ki çocuğuna faydalı olabilsin. Anne ve baba öncelikle kendisine şu soruyu yöneltecek “ Çocuğa Sahabe Efendilerimizi öğretmek istiyorum ama ben yeterince biliyorum? Hayatım da uygulamaya çalışıyor muyum ? Etkileniyor muyum ? Beni değiştiriyor mu ? Kendime örnek alıyor muyum ?” eğer bu soruların hepsine içi rahat bir şekilde cevap verebiliyorsa ancak o zaman çocuğa karşı faydalı olabilir. Öncelikle kendi hayatınız da değişiklikler yapın , kendinizi yenileyin. Ama en önemlisi içinizden gelsin.
Çocuğa Sahabe İ Kiram ‘ı Öğretmek…
Aile ortamı her konu da çok önemli olduğu gibi bu konu da çok büyük bir önem taşıyor. Klasik Türk toplumunun özelliği eğer anne çalışmıyorsa ve baba da çalışıyorsa baba akşam eve gelir televizyonu açar kanepeye geçer uzanır bir film maç vs ona odaklanır. Bir de bu baba da biraz İslami inanç varsa eğer çocuğa işte şu ezberlenecek, şunlar okunacak vs diye emirler verir. Böyle bir babanın çocuğa verebileceği bir şey yoktur zaten. Böyle bir babanın kendine de bir faydası olduğunu düşünmüyorum zaten. Ya da sürekli gezen bir anne… Hayatı Tv de ki diziler , kadın programları olmuş bir anne… Bu anne çocuğa hiçbir şey veremez ki kendisine de zararı vardır. Tv insanı o kadar çok etkileyen bir şey ki televizyonun olduğu bir evde hem ahlaki açıdan çöküş olur hem de o ailede boşanmanın olabilmesi de normaldir. Dikkatli olun.
Baba ve anneye her yönden çok büyük görevler düşüyor olsa da daha çok anneye düşüyor bu görev. Annenin çocukla olan iletişimi her zaman babadan daha farklıdır. Evinde küçük çocuk olan ailelerin açıkçası TV bulundurmalarını çok büyük yanlış. Hayatımız TV nin etrafın da şekilleniyor ve daha orada ki hayatlara özenilmeye, örnek alınmaya vs. başlanıyor.
Bir ebeveynin yapabileceği en iyi iş bu konu da evinden TV yi kaldırmak. Daha çocuğun beynini daha ufacık yaştan gereksiz bilgilerle doldurmayın. Beynini çöplüğe döndürürseniz eğer çocuğa bir şey veremezsiniz. Anneye çok büyük iş düşüyor burada. Yok çocuk susuyor , evi dağıtmıyor vs. ne izliyorsa izlesin yapmayın. Çizgi film bile izletirken çocuğa çok seçici olun. Özellikle [CN] deki çizgi filmleri kesinlikle izlettirmeyin. Genel de çoğu çizgi film sorunlu. Anne ve baba olarak siz uyanık olacaksınız bu konuda.
Onların kalbi , beyni daha çok temiz. Çocuğunuza iyi şeyler verin ki karşılığını alabilin.
Sahabe i Kiramı seven çocuk , onun ne derecede Hz. Peygamber (S.A.v) i sevdiğini anlar. O da Peygamber Efendimizi sever. Ve Rabbini sevmeyi öğrenir.
İnanın ki böyle bir çocuktan topluma hiç bir şekilde zarar gelmeyeceği gibi topluma karşı bilinçli ve faydalı bir yetişkin olur.
Bir başka konu ise ailede ki diyalog. Akşamları eşler hafta da bir ya da her gün fark etmez bunu daha çok kendilerine göre ayarlayıp her gün bir eşin gerçek mana da bir Sahabe Efendimizi öğrenip ( burada ki öğrenmeden kasıt teorik bilgiler değil etkilenmek, üzerinde düşünebilmek) ailesine hem kendi düşüncelerini hem etkilendiği yönlerini bir sohbet havasında anlatması olabilir. Zaten bir şeyler anlatıp karşılıklı eşiniz ile konuştuğunuz zaman çocuğunuz da merak edecektir. Gelip size soru sorduğu zaman güler yüzle ona güzel cevaplar verin.
Onun düşüncelerini merak ettiğinizi ona hissettirin. Ona da o konu da yorum yaptırın. Arada şakalaşın. Siz ona sorular yönlendirin. İlk yazdığım yazı da anlatmıştım zaten bu konu da Peygamber Efendimiz (S.A.v) in metotlarını kullanmak çok faydalı olacaktır.
Ona çocuk Sahabelerin hayatlarını anlatmakla başlayabilirsiniz.
Ve birde çocuklarda takdir edilme duygusu onları daha çok teşvik eder. Aile büyüklerinin yanında bu dedesi anneannesi olabilir. İşte bak dedesi benim oğlum/ kızım bu hafta hangi Sahabe i Kiram Efendimizin hayatını öğrendi sen de bir dinle istersen bak ondan.” Deyip çocuğun anlatmasını sağlayabilirsiniz ki çocuğun öz güveni de gelişir bu şekilde.
Çocuğa bizim kültürümüzü yansıtmayan masallar okumak yerine onlara Sahabe i Kiram’ ın hayatından kıssalar okuyup anlatabilirsiniz. Belki çocuklara özel bu konu da çok kitap olmasa da yine de bazı Sahabe Efendilerimizin anlatıldığı resimli kitaplar var onlara bunları alabilirsiniz. Resimli, süslü şeyler çocukların her zaman çok daha fazla dikkatini çeker.
Çocuğunuzun özelliğine göre ona bu konuda ulaşmayı başarabilecek olanlar biziz. Kendinize göre daha farklı yöntemler bulabilirsiniz.
Siz bilinçli duyarlı olun ki çocuğunuz da öyle olsun.
-------------------------------------------------------------------------------
[1] Fetih Sûresi, 29.
[2] Müslim
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder